Definiuje się ją jako odkażanie, niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych. W dezynsekcji wykorzystywane są metody chemiczne i fizyczne.
Dezynfekcję dzielimy na:
zapobiegawczą (profilaktyczną) – wykonywaną stale lub okresowo w określonych przedziałach czasowych;
ogniskową (bieżącą) – stosowaną ciągle w otoczeniu osób zakaźnie chorych;
końcową – wykonywana w otoczeniu zakaźnie chorych po usunięciu ich z pomieszczeń albo po zakończeniu choroby i okresu zaraźliwości.
W dezynfekcji najczęściej przeprowadzane są zabiegi zapobiegawcze z zastosowaniem technik opryskowych przy użyciu chemicznych środków dezynfekujących. Stosując metody chemiczne w dezynfekcji opryskowej niezbędna jest gruntowa wiedza z zakresu i sposobu działania środków, ich przechowywania oraz czynników, od których zależy ich skuteczność tj. stężenia, czasu działania, temperatury, wilgotności i pH środowiska.