ochronę przed szkodliwymi organizmami, czyli dezynsekcję, dezynfekcję, deratyzację i dezodoryzację w zakładach produkcyjnych, fermach, gospodarstwach rolnych, hurtowniach, sklepach, restauracjach, klubach, pubach - branży spożywczej; w zakładach produkcyjnych, hurtowniach, szpitalach – branży farmaceutycznej; w żłobkach, przedszkolach, szkołach, uczelniach wyższych, domach studentów, stołówkach - w placówkach oświatowych; w blokach mieszkalnych, domkach jednorodzinnych; w placówkach użyteczności publicznej – policja, straż miejska, wojsko, areszty, więzienia.
ochronę budynków przed korozją biologiczną – grzybami, owadami czyli fumigacja, odgrzybianie.
zwalczanie szkodników w uprawach rolnych, sadach, szklarniach, parkach, ogrodach, trawnikach, polach golfowych, itp.
dezynfekcja, dezodoryzacja miejsc po zmarłych, katastrofach chemicznych, pożarach, powodziach, itp.
zwalczanie i zabezpieczenie przed szkodnikami zakładów przetwórczych przemysłu spożywczego, zbożowo-młynarskiego, paszowego, mięsnego, mlecznego, rybnego, owocowo-warzywnego, browarnianego, itp.